تجربه سفر زمینی به ترکیه – سفرنامه
“سفر چیز بسیار خوبی است! آدم را پخته می کند!
واقعا جمله ها از زبان “آقای هالو” با بازی استاد نصیریان رو نمی شه فراموش کرد. سفر خیلی چیز خوبیه و آدم های دور و برت رو می تونی توسفر ها بیشتر و بهتر بشناسی. خصوصا تو مشکلات سفر می تونی ببینی که آدم های دور و برت در بدترین و بهترین شرایط چطور عمل می کنن. خیلی ها با کوجکترین مشکل ها برای دردسر های بزرگ ایجاد می کنن ولی همسفر های خوب (مثل همسفر هایی که من داشتم) باعث میشن حتی مشکلات هم تبدیل بشن به چالش های خاطره انگیز.
اما من نمی خوام براتون از خاطرات سفر بگم، قصدم اینه که یه سفرنامه طوری بنویسم و تجربه خودم رو به شما منتقل کنم. براتون تو عنوان های مختلف راجع به کارهایی که برای یه سفر زمینی دلچسب با ماشین خودتون به ترکیه انجام بدید صحبت خواهم کرد و چند تا لینک عکس هم براتون خواهم گذاشت. البته این اطلاعات به درد سفرهای مشابه به کشور های دیگه هم میخوره!
انتخاب مقصد
کشور ترکیه یکی از بهترین مقصد ها برای ما ایرانی ها هست. به خصوص اگه ترکی هم بتونید صحبت کنید! هم دیدنی هست و هم برای خرید لباس مناسبه. شما لباس های متنوع تر رو با قیمت پایین تر می تونید پیدا کنید! در خود ترکیه بسته به هدفتون مقصد سفر متفاوت خواهد بود:
برای زیارت مولانا به قونیه – برای استراحت و شنا به سواحل جنوبی و مدیترانه ای – برای خرید و جهانگردی تاریخی به استانبول و ….
حتما هدف تون باید درست انتخاب شده باشه، مثلا اگه هدف اصلیتون خرید باشه رفتن به جنوب ترکیه به نفعتون نیست.
ما قصدمون خرید و دیدن جاهای سرسبز بود اینه که رفتیم به شمال ترکیه و سواحل دریای سیاه.
کارهایی که قبل از سفر انجام باید داد:
خرید ارز:
در اغلب موارد بهترین ارز برای خرید در ایران دلار هست. بد نیست کمی لیرترک هم با خود داشته باشید به خصوص به صورت پول خورد برای خرید های جزیی (مثل آب) یا برای رفتن به دستشویی (که اغلب مبلغ یک لیر باید پرداخت کنید، بزرگ و کوچیک هم نداره!). بهترین محل برای تبدیل ارز همراه به لیر؛ صرافی های محلی (Doviz) ها هست. فروشگاه های معروف هم ممکنه با قیمت مناسب از شما دلار بردارند. اما پمپ بنزین ها و … با قیمت نامناسب ارز را از شما خواهند خرید.
توصیه می کنم ارز مازاد را موقع برگشت نگه دارید و در سفرهای بعدی اسفاده کنید ولی راه دیگر این است که به کسانی که در ورودی ایران ارز مازاد را می خرند خیری برسانید و ارز مازاد را به ریال تبدیل کنید!
رزرو محل اقامت:
این کار رو می تونید تو سایت هایی مثل Booking.com و یا سایت های داخلی انجام بدید. بعضی هتل ها رو فقط تو این سایت های می تونید پیدا کنید ولی بقیه رو می تونید از آژانس های مسافرتی داخلی هم رزرو کنید و یا لااقل قیمت گرفته و مقایسه کنید! توجه کنید که آژانس های داخلی معمولا اطلاعات دقیقی نسبت به هتل ها ندارند و نمی توانید اطلاعات دقیقی از آن ها به دست بیارید! بر ای کسب اطلاعات بهتره به سایت هایی مثل tripadvisor.com مراجعه کنید و به نظرات و تجربیات دیگران رجوع کنید. همیشه نظرات منفی رو اول مطالعه کنید تا با آمادگی کامل برای بدترین حالت انتخاب رو انجام بدید!
البته یک راه هم هتل گرفتن در محل هست که اگر فصل شلوغ اون ناحیه نباشه، می تونید به چند تا هتل مراجعه کنید و حتی چونه بزنید و به قیمت مناسب جابگرید. خصوصا عصر ها راحت تر تخفیف میدن! خوبی هاش اینه که از سایت و … ارزونتر ممکنه تموم شه و محل و پاکیزگی رو از نزدیک می تونید چک کنید و حتی اتاق رو اول ببینید اما عیبش اینه که در فصل پرمسافر ممکنه جا پیدا نکنید.
کاپوتاژ اتومبیل و تهیه گواهینامه بین المللی:
برای اخذ برگه کاپوتاژ باید به گمرک شهر خود مراجعه کنید. حتما باید به همراه مدارک شخصی و مدارک مالکیت اتومبیل به گمرک شهری که پلاک اتومبیل شما مرتبط به آن است رجوع کنید! با صرف حدود ۲ ساعت زمان و اندکی هزینه این برگه را اخذ خواهید کرد. حتما این برگه را در سفر برای تحویل به گمرک مرزی همراه داشته باشید. این کاپوتاژ یک سال اعتبار دارد و باید در پایان سال تمدید و یا لغو شود.
اخذ پلاک و گواهینامه بین المللی در کانون جهانگردی و اتومبیل رانی و یا نمایندگی های آن قابل انجام است. هزینه های مربوطه رو در سایت کانون می تونید ببینید.
بیمه مسافر و اتومبیل:
بیمه مسافر با هزینه کمی از داخل ایران قابل انجامه! شما با پرداخت متوسط کمتر از ۲۰ هزار تومن برای هر بزرگسال (کودک کمتر و بالای ۶۵ سال بیشتر) خیالتون رو راحت می کنید که هزینه های درمانی و … تون بیمه میشه! یادتون باشه که یه مراجعه ساده به درمانگاه در ترکیه ممکنه بالای ۲۰۰ دلار براتون آب بخوره!
بیمه اتومبیل از نظر گمرک ترکیه اجباری هست! می تونید این کار رو لب مرز توسط کارگزار ایرانی (حدود ۲۵۰ هزار تومن) یا دقیقا بعد از عبور دروازه مرزی توسط کارگزار ترک (حدود ۲۲۰ هزار تومن) انجام بدید. یه راه هم مراجعه به بیمه ایران و بیمه کردن اتومبیل با هزینه کمتر از ۱۰۰ هزار تومن هست!
انتخاب مرز و گذر از مرز:
برا سفر زمینی سه تا مرز بیشتر با ترکیه نداریم و بهترین شون مرز بازرگان هست. چون ۲۴ ساعته هست و مسیر ترانزیت ماشین های سنگین از مسافر ها جداست. برای معطلی در مرز حداقل ۲ ساغت در نظر داشته باشید. عوارض خروجی رو در مرز هم می تونید با دستگاه های خودکار به راحتی پرداخت کنید البته برای این کار بهتره کارت بانک ملی داشته باشید! کارت بانک هایی مثل تجارت رو دستگاه قبول نمی کنه!!! اگه از بدشانسی شما موقع شلوغ به مرز برسید معطلی بیشتر هم خواهد بود.
توصیه می کنم ابتدا اتومبیل رو در نزدیکی محل دروازه مرزی و اگر صفی باشه درصف پارک کنید و به همراه جمع مهر خروجی خودتون رو روی پاسپورت بزنید و بعد برای اقدامات خروح ماشین اقدام کنید! اینطوری احتمالا کمتر معطل خواهید شد!
پلاک بین المللی رو همونجا می تونید با بست های شلاقی روی پلاک خودتون محکم کنید و یا اونجا با صرف کمی هزینه بدید براتون انجام بدن! دومی بهتره چون اینطوری خطر بریده شدن دستتون دم سفر رو به جون می خرید و خیری هم به هموطنتون دم مرز می رسونید! موقع برگشت هم خیلی راحت این بست ها بریده شده و پلاک از روی پلاک اصلی برداشته میشه!
برای خروج اتومبیل باید فرم اظهار نامه رو پرکنید و دستور روش داده بشه و بعد ارزیاب ببینه و بعد برگه بیجک خروج صادر بشه و بعد این برگه حین خروج تحویل درب خروج بشه. دربرگشت هم همین اقدامات لازمه با این تفاوت که ممکنه ارزیابی بارها و خرید هاتون بیشتر وقت بگیره!
مقاله بعدی در مورد تجربیات و توصیه های بعد از ورود به خاک ترکیه هست که توصیه می کنم مطالعه کنید!
ادامه سفرنامه ما را بخوانید