سرجری فرست (Surgery-First) به معنی اول-جراحی روشی جدید در درمان افراد دچار ناهنجاری های شدید اسکلتی است که نیاز مند جراحی فک و صورت هستند. در این در مورد سرجری فرست (Surgery-First) و مراحل این تکنیک نوین ارتوگناتیک بیشتر خواهید خواند:
جراحی فک و صورت در چه کسانی لازم است؟
جراحی فک در بعضی از مراجعین به مطب متخصص ارتودنسی بهترین راه حل است. اما در گروهی از این افراد، جراحی فک و صورت تنها راه حل است.
بعضی از افراد اگر نمی خواهند جراحی فک بکنند بهتر است اصلا ارتودنسی هم نکنند!
اما برخی از کسانی که جراحی فک برای آن ها توصیه شده، می توان ارتودنسی بدون جراحی فک انجام داد و درواقع با کمترین هزینه و عوارض نجات از جراحی فک را به ایشان هدیه داد. پس این مراجعین اگر بگویند ” جراحی فک نمی خواهم ” می توان برای ایشان ارتودنسی انجام داد.
دکترگوگانی متخصص ارتودنسی برای این افراد ارتودنسی ثابت با سیستم دیمون (ارتودنسی دیمون) را توصیه می کند.
روش معمول درمان ارتوگناتیک چیست؟
در درمان های ارتوگناتیک (ارتودنسی + جراحی فک و صورت) روش معمول این است که ابتدا متخصص ارتودنسی مراجعه کننده را درمان می کند و بعد از آماده سازی برای جراحی، جراحی فک انجام می شود و بعد در زمانی کوتاهتر، ارتودنسی ادامه می یابد. در مقاله زیر در این مورد بیشتر توضیح داده ایم:
ترتیب جراحی فک و ارتودنسی – اول ارتودنسی؟ یا اول جراحی؟
اما در روش سرجری فرست ترتیب متفاوت است:
سرجری فرست چیست؟
در سرجری فرست (Surgery First) همانطور که از اسمش پیداست، اول جراحی انجام می شود و بعد ارتودنسی. یعنی در اول-جراحی ، درمان اصلی ارتودنسی بعد از انجام جراحی فک است که صورت می پذیرد و نه قبل از آن!
چه کسانی علاقمند سرجری فرست هستند؟
این روش مناسب کسانی است که دوست دارند زودتر مشکلات اسکلتی شان حل شود و صورتشان بهتر شود. اما در همه متقاضیان قابل انجام نیست. درادامه نوشته بیشتر خواهید خواند:
مراحل درمان سرجری فرست چگونه است؟
در درجه اول باید یک تشخیص درست و اصولی با هماهنگی کامل بین جراح فک و متخصص ارتودنسی انجام شود. یک کارگروهی (Team Work) قوی شرط موفقیت درمان است. تشخیص در ارتودنسی باید با توجه کامل به شرایط و محدودیت های جراحی انجام گرفته باشد تا طرح درمان بهتری برای بیمار طراحی شود.
مزیت تکنولوژی های نوین در روش سرجری فرست:
استفاده از کامپیوتر و نرم افزار های خاص به تیم کمک می کند که برآورد مناسبی از مسیر درمان و نتیجه احتمالی درمان داشته باشد. اگر چه تکنیک های پیچیده تر سه بعدی اندکی هزینه درمان را بالاتر خواهد برد ولی نتیجه درمان ممکن است با روش های دو بعدی ارزان تفاوت زیادی نداشته باشد. در مقاله زیر پیش بینی جراحی فک یکی از مراجعین عزیز متقاضی سرجری فرست را خواهید دید که با نرم افزار آنالیز سفالومتری و بدون هزینه اضافی برای بیمار انجام شده است:
پیش بینی جراحی فک پایین با کامپیوتر
در روش سرجری فرست ، ارتودنتیست موقعیت ایده آل دندان ها و فکین را برآورد می کند و بر اساس آن موقعیت نهایی مطلوب را به جراح فک اعلام می کند و در صورتیکه جراح این درمان را عملی و مناسب بداند، طراحی قطعی می شود و جراحی بر اساس آن انجام می شود.
مراحل روش سرجری فرست چیست؟
در این روش درمان ارتوگناتیک ایده آل آن است که ابتدا یک جلسه ارتودنسی ثابت عملی برای بیمار انجام شود تا اتصالات ارتودنسی روی دندان ها چسبانده شوند. سیم محکمی باید در این مرحله روی دندان ها متصل باشد تا در اتاق عمل جراحی بتواند یک مجموعه مستحکم از اتصالات ارتودنسی + دندان ها + فک را در اختیار داشته باشد و بعد از برش استخوان، این مجموعه را به محل مناسب هدایت کند. به شکل زیر توجه کنید:
پایان جلسه اول ارتودنسی در روش سرجری فرست
بعد چند روز مانده به جراحی، قالب تهیه می شود و طراحی روی قالب دندان ها و فک بازسازی می شود و یک گاید دندانی ساخته می شود که وظیفه آن هدایت استخوان متصل به دندان ها به محل مورد نظر است:
بعد بیمار مورد جراحی فک قرار می گیرد و حرکت های مطلوب انجام می شوند:
https://www.instagram.com/p/Bsh0U4gDCAj/
بعد نوبت ارتودنسی است: جراح در زمان مناسب متقاضی را جهت انجام ارتودنسی بعد از جراحی به ارتودنتیست ارجاع می دهد.
در روش سرجری فرست ، ارتودنسی چقدر طول می کشد؟
طول درمان ارتودنسی بستگی زیادی به شدت مشکل اولیه و نحوه اجرای جراحی فک دارد. سریعترین ارتودنسی بعد از جراحی زمانی ممکن است که طراحی درمان درست انجام شده و جراحی طبق پیش بینی انجام شده باشد.
قبل از مطالعه ادامه نوشته، برای مطالعه نکات اضافی در مور روش سرجری فرست( ازجمله مزایای آن ومعایب و عوارض آن و هزینه های مرتبط با سرجری فرست ) به مقاله زیر هم می توانید مراجعه کنید:
اول-جراحی : یک تکنیک نو در درمان های ارتوسرجری
آیا می توان اصلا ارتودنسی نکرد و فقط جراحی کرد؟
جراحی فک بدون ارتودنسی در برخی موارد ممکن است. یک متخصص جراحی فک و صورت می تواند با تشخیص درست این افراد را تشخیص دهد و جراحی فک برایشان انجام دهد ولی حتی همین افراد هم اگر ارتودنسی انجام می دادند می شد درمان بهتری برای ایشان ارایه داد. اصولا یکی از دلایل رواج روش سرجری فرست زیاد شدن کسانی هست که اول جراحی فک بدون ارتودنسی انجام داده بودند ولی بعد دیدند که به نتیجه مطلوب نرسیده اند و در جویدن مشکل دارند!
با سرجری فرست می توان معایب روش جراحی فک بدون ارتودنسی را برطرف کرد ولی باید برنامه ریزی از ابتدا درست انجام شده باشد! بعضی وقت ها اگر اول جراحی انجام شود بدون هماهنگی با متخصص ارتودنسی، دیگر نمی شود کاری برای مراجعه کننده ارتودنسی انجام داد مگر با جراحی مجدد!!! در مقاله مربوط به جراحی فک بدون ارتودنسی در مورد مثال زیر توضیح داده ایم:
عوارض جراحی فک بدون ارتودنسی