پیشگیری از بیماری همیشه با ارزش تر از درمان بوده است و خواهد بود. ارتودنسی می تواند کمک زیادی به درمان بسیاری از مشکلات و پیشگیری از مشکلات بنماید ولی آیا می توان ارتودنسی را فقط به هدف پیشگیری از بیماری هایی مانند مشکلات لثه و پوسیدگی توصیه کرد؟ جواب را خواهید خواند:
در کدام مساله دهان و دندان، پیشگیری از بیماری مطرح است؟
مهمترین و شایع ترین مشکلات دهان و دندان، پوسیدگی دندان و بیماری های پریودنتال ( لثه و استخوان) هستند. پوسیدگی دندان شایعترین و یا یکی از شایعترین بیماری های عفونی بشر به شمار می رود! بنابراین هرجا بتوان از پوسیدگی پیشگیری کرد، نوعی پیشگیری از بیماری عفونی انجام شده است! (در این مقاله بیشتر در مورد پوسیدگی دندان مطالعه کنید).
بیماری های لثه- از التهاب و خونریزی لثه گرفته تا بیماری های شدید تری که منجر به کشیدن دندان می شوند- دیگر حیطه ای هستند که بیماری دهان به شمار می روند و پیشگیری از بیماری در آن ارزشمند است.
در هردو مورد فوق رعایت اصولی و مرتب بهداشت دهان می تواند نقش حیاتی در پیشگیری از بیماری داشته باشد.
ارتودنسی چگونه می تواند در پیشگیری از بیماری های دهان و دندان موثر باشد؟
در واقع هرجا بتوان با ارتودنسی کردن شرایطی برای رعایت موثر تر بهداشت دهان و دندان ایجاد کرد، ارتودنسی به عنوان ابزاری در جهت پیشگیری ایفای نقش خواهد کرد و از این نظر ارزشمند خواهد بود!
ارتودنسی نکردن می تواند انتخاب بدی باشد
آیا ارتودنسی نکردن می تواند به ضرر سلامت دهان و دندان باشد؟
برای اینکه بتوان به این سوال به صورت اصولی جواب داد باید به منابع معتبر تحقیقاتی مراجعه کنید.
اگرچه موارد بسیاری وجود دارند که شاید بتوان صدمات ایجاد شده را را از عوارض ارتودنسی نکردن به حساب آورد اما برای اینکه بتوان به صورت مستدل به این موارد اشاره کنیم هنوز مدارک کافی وجود ندارد جز در موراد خاص!
کتاب ” ارتودنسی مبتنی بر شواهد “
درچه مواردی ثابت شده که ارتودنسی می تواند اثر پیشگیری از بیماری داشته باشد؟
یکی از کتب معتبری که چند سالی است به عنوان کتاب مرجع در امتحانات بورد تخصصی ارتودنسی به آن استناد می شود، کتاب “ارتودنسی مبتنی بر شواهد” است. در این کتاب مقالات مختلف جهانی بررسی شده اند و بعد از کنار گذاشتن ادعاهای غیر علمی یا ثابت نشده به چند نکته به صورت نسبت قطعی اشاره شده که در آن ها می توان ارتودنسی را مفید در جهت پیشگیری از بیماری ها دانست و ارتودنسی کردن را راه تضمین سلامت معرفی کرد. یکی از این موارد وجود کراس بایت در ناحیه قدامی است به شکلی که فشار اضافی روی بافت لثه وارد شود.
پیشگیری از بیماری شدید لثه با ارتودنسی
اجازه دهید در انتهای این نوشته به موضوعی اشاره کنیم که امروزه گریبانگیر رشته دندانپزشکی است و انتظار می رود در آینده نزدیک زمینه ساز بسیاری از مشکلات باشد:
درمان های لمینیت و کامپوزیت ونیر نامناسب!
در واقع ارتودنسی کردن در این موارد بسیار معقول تر و مناسب تر می بود و
از نظر پیشگیری از بیماری هایی مانند پوسیدگی و التهاب لثه حاصل از چنین درمان هایی کاملا مفید می بود!
همین که بتوان بیماری را از چنین درمان ها و عواقب آن ها نجات داد، خود بهترین پیشگیری بیماری دهان و دندان است که
با ارتودنسی درست و حسابی به آن می توان رسید!
به یک نمونه از موارد فاجعه بار این گونه درمان ها توجه کنید:
کامپوزیت دندان نامناسب – پشیمانی و اقدام به ارتودنسی