تغذیه در ارتودنسی نکاتی را شامل می شود که رعایت آن ها برای حفظ سلامت خود فرد و سالم ماندن دستگاه ارتودنسی مهم است. رعایت نکردن این باید و نباید ها می تواند سبب صدمات جبران ناپذیر شود:
اهمیت رعایت اصول تغذیه در ارتودنسی:
رعایت اصول تغذیه در ارتودنسی از این جهت اهمیت بسیاری دارد که پروسه ارتودنسی نیازمند یک فیزیو لوژی سالم است. در واقع در طب ارتودنسی ساخت و ساز استخوان باید سرعت خوبی داشته باشد وگرنه استخوانی که خورده شده درست باز سازی نمی شود و صدماتی ایجاد می شود. در واقع برخی از عوارض ارتودنسی به علت عدم رعایت اصول تغذیه در ارتودنسی است.
حیف است بی دقتی ما باعث شود، عوارض ارتودنسی کردن بیشتر از عوارض ارتودنسی نکردن شود!
تاثیر نادرستی تغذیه در ارتودنسی : اثر روی مینای دندان ها:
استفاده از اجسام سفت همیشه می تواند روی مینای دندان ها اثر بد بگذارد. مثلا جویدن یخ می تواند باعث لب پر شدت مینای دندان شود. جویدن یخ سبب کنده شدن براکت ها هم می شود. خوردن غذاهای شیرین و چسبنده هم می تواند سبب صدمه به مینا شود. بقایای مواد شیرین روی دندان بهترین منبع تغذیه میکروب های موثر در پوسیدگی دندان ها هستند.
تاثیر نادرست بودن تغذیه در ارتودنسی : اثر روی استخوان و لثه:
استخوان برای سالم ماندن نیازمند رسیدن مواد غذایی مانند پروتئین ها و املاح معدنی خصوصا کلسیم به بدن است. بهترین منبع رسیدم این مواد لبنیات می باشند. اگر خوردن شیر خیلی دلچسب تان نیست می توانید با ماست و ماست میوه آن را جایگزین کنید. اگر رژیم غذای برای تان مهم است، ماست کم چرب می تواند منبع خوبی برای تامین پروتئین و کلسیم باشد.
تغذبه در ارتودنسی : باید ها و نباید ها
تعذیه در ارتودنسی به هدف مراقبت از دستگاه ارتودنسی:
هدف اصلی غذا خورن، رساندن مواد مورد نیاز به بدن است. اما در این بین باید مراقب هم بود که صدمه ای به اتصالات و دستگاه ارتودنسی وارد نشود. در این مورد یک قانون اساسی وجود دارد:
هرغذایی که می توانید بخورید بدون اینکه صدمه به دستگاه ارتودنسی بزنید، خوردنش مجاز است!
اما واقعیت این است که خوردن بسیاری از موارد به احتمال بالا می تواند سبب شود براکت های شما کنده شود و یا سیم ها کج شوند.
اتصال مجدد براکت ها و تعویض سیم ها به دو طریق به پروسه درمان صدمه می زند: اول اینکه هزینه درمان را بالاتر می برد، از آن مهمتر اینکه باعث می شود طول درمان بالاتر رود.
رعایت نکات طلایی موفقیت ارتودنسی می تواند به شما کمک کند که بهترین درمان را در کمترین زمان تجربه کنید!
ارتباط تغذیه و انواع ارتودنسی:
ارتودنسی ثابت به خصوص ارتودنسی زبانی یا ارتودنسی پشت دندانی از این نظر بیشترین حساسیت را دارد. در ارتودنسی متحرک و به خصوص ارتودنسی نامرئی یا ارتودنسی شفاف و اینویزیلاین این حساسیت ها کمتر است زیرا می توان در زمان خوردن غذا ها این دستگاه ها را خارج کرد. ولی فراموش نکنید که حتی در ارتودنسی نامرئی و اینویزالاین هم ممکن است دندان ها حین درمان حساس شده باشند و شما نتوانید هرچیزی را گاز بزنید!
جمع بندی نباید های تغذیه در ارتودنسی:
گاز زدن اجسام سخت مانند میوه هایی مانند هویج یا سیب سفت، جویدن یخ، گاز زدن هسته هلو یا خرما یا زیتون یا گیلاس و گوجه سبز و انار و … ، گاز زدن ته دیگ سفت، … همه می توانند با صدماتی به دستگاه ارتودنسی همراه باشند. حتی گاهی وجود استخوان داخل خورشت و گاز زدن بیهوای آن ممکن است باعث کنده شدن براکت ها یا له شدن سیم ها شود.
اما نگران نباشید! راه حل هایی برای خوردن این میوه ها هست! کافی است هوش و استعداد خود را به کار گیرید، مثلا در مقاله زیر با یک فیلم نحوه خوردن گوجه سبز و آلبالو و گیلاس را بدون صدمه به ارتودنسی ثابت توضیح داده ایم! در این فیلم خود دکترگوگانی متخصص ارتودنسی شخصا نحوه خوردن آن ها را به شما آموزش می دهد:
آموزش خوردن گوجه سبز و گیلاس و آلبالو در زمان ارتودنسی!
تغذیه در روز های اول ارتودنسی ثابت:
روزهای اول بعد از شروع ارتودنسی و در بعضی موارد چند روز اول بعد از جلسات دوره ای با حساسیت دندان ها ممکن است همراه باشد. در این روز ها خوردن غذا های خاص به شما کمک می کند که کمتر اذیت شوید. غذا هایی مانند پاستا و ماکارونی و پیتزا و … نیاز کمتری به جویدن دارند و اگر چرب نباشند از نظر غذایی هم باارزش هستند. در این مورد در مقاله ای با عنوان ” پیتزا خوبه ! ” توضیحاتی داده ایم و ارزش غذایی پیتزا را به تفکیک محتویات توضیح داده ایم!
فراموش نکنید که در زمانی ارتودنسی شما دورانی خاص را تجربه می کنید و باید احتیاط هایی بکنید
تا به سلامت از این دوران گذر کنید و خاطره ای خوب برای شما باقی بماند!
و البته یک لبخند زیبا و اصیل!