ارتودنسی بدون جراحی فک عبارتی است که زمانی معنی می یابد که اجتناب از جراحی فک واقعا ممکن و به نفع بیمار باشد. همانگونه که اغلب جراحی فک بدون ارتودنسی تصمیم خوبی نیست، بسیار پیش می آید که بیمار واقعا نیاز به جراحی فک دارد و اگر جراحی فک نکند نتیجه خوبی نخواهد گرفت!
دکترگوگانی در برخی موارد به بیمار توصیه می کند که اگر فرد نمی خواهد ویا نمی تواند جراحی فک بکند، بهتر است ارتودنسی هم نکند!
جراحی فک به چه کسانی توصیه می شود؟
در مقاله ای با همین نام “جراحی فک به چه کسانی توصیه می شود و…” به طور مفصل در این باره صحبت کرده ایم. به طور خلاصه، زمانی که ناهنجاری ریشه در مشکلات استخوان فک و صورت داشته باشد و این مشکلات شدید باشند، بهترین راه حل درمان جراحی فک و صورت است.
در چه کسانی می توان ارتودنسی بدون جراحی فک انجام داد؟
گاه نیاز به جراحی فک احساس می شود ولی در واقع با دقت در تشخیص می توان به این نتیجه رسید که می توان بدون جراحی هم به نتیجه خوبی رسید. رسیدن به این تصمیم می تواند اشتباه باشد و شاید یک اشتباه بزرگ برای ارتودنتیست و بیمار، مگر اینکه به چند نکته توجه کافی شده باشد:
1- متخصص ارتودنسی تبحر کافی در تشخیص و طراحی و اجرای درمان داشته باشد و وقتی واقعا ارتودنسی بدون جراحی فک نامناسب است، به آن اقدام نکند!
2- متخصص ارتودنسی تبحر کافی در استفاده از دستگاه های مختلف ارتودنسی داشته باشد و بتواند در حل مشکلات به درستی و به موقع از آن ها استفاده کند.
3- بیمار در رعایت دستورات دقت و تعهد کافی داشته باشند تا درمان به درستی پیش رود.
اگر ارتودنسی بدون جراحی به اشتباه انتخاب شود چه اتفاقی می افتد؟
اگر این تصمیم نادرست گرفته شود، حتی اگر درمان در ناحیه دندان ها خوب پیش رود و نتیجه خوبی گرفته شود، فرم صورت نامناسب خواهد ماند و حتی بدتر! ممکن است با اصرار بی جا بر ارتودنسی بدون جراحی فک صورت یا لبخند زشت شود. جراحی فک بدون ارتودنسی هم اگر درست انجام نشود نتیجه خوبی نخواهیم گرفت! بنابراین تکرار می کنیم:
تنها زمانی می توان ارتودنسی بدون جراحی فک را انتخاب خوبی دانست که به ضرر زیبایی و کارکرد بقیه اجزاء صورت نباشد!
اگر بیمار در طول درمان همکاری مناسبی نداشته باشد چه اتفاقی می افتد؟
اگر بیمار همکاری خوبی در رعایت دستورات نداشته باشد، گاه نه تنها نجات از جراحی فک مقدور نمی شود، بلکه بدتر، راه برگشتی هم باقی نمی ماند!
یک نمونه درمان موفق ارتودنسی بدون جراحی فک:
ارتودنسی بدون جراحی فک – لبخند (قبل)
بیمار دختر خانمی بود که دچار مشکلات متعدد بود:
1- رابطه کلاس 3 دندان ها با زمینه درگیری استخوان فک ها
2- مشکل فقدان ژنتیکی یک دندان لترال (ثنایای کناری)
3- نامتناسب بودن شکل و اندازه دندان لترال دیگر
4- انحراف خط وسط دندان ها
اما با بررسی دقیق مدراک تشخیصی بیمار و به خصوص رادیوگرافی سفالومتری و ریشه یابی مشکلات ایجاد شده و شدت واقعی مشکلات به این نتیجه رسیدیم که می توان درمان استتار را انجام داد و به نتیجه خوبی رسید.
بنابراین درمان برای استتار شروع شد و به این منظور سعی کردیم با حداقل کشیدن دندان ها درمان انجام دهیم. دو دندان در سمت چپ بیمار (راست تصویر) کشیده شد. و درمان شروع شد.
با پیشرفت درمان و مشاهده همکاری عالی بیمار تصمیم گرفتیم مسیر درمان را کمی طولانی تر کنیم ولی در عوض بیمار را از انجام ایمپلنت برای جایگزینی دندانی که نداشت هم بی نیاز کنیم. این کار با گذاشتن پیچ ارتودنسی عملی شد.
ارتودنسی بدون جراحی فک – دندان ها (قبل)
جایگرین کردن لترال (ثنایای کناری) با دندان نیش درمانی است که نیاز به رعایت نکاتی دارد. گاهی می توان اینکار را حتی بدون نیاز به درمان اضافی دیگری (ترمیم زیبایی) انجام داد: مثلا این بیمار در هردو طرف دندان لترال را نداشت و هردو طرف دندان نیش تغییر شکل داده شد تا جایگزین ثنایا شود. بیمار هم آنقدر از نتیجه راضی بود که فعلا تصمیم به درمان زیبایی نگرفته است! اما در بیمار نمونه این مقاله، دندان ثنایای طرف مقابل هم مشکل از نظر شکل و اندازه داشت و راه حل درمان ترمیم زیبایی بود. بنابراین تصمیم گرفتیم هردو دندان ترمیمی زیبایی شود و زحمت این کار توسط همکار متخصص ترمیمی-زیبایی دندان خانم دکتر متین فر تقبل شد.به این ترتیب:
مزایای خاص این درمان برای این بیمار اجتناب از جراحی فک، اجتناب از کشیدن دندان بیشتر،و اجتناب از ایمپلنت یا پروتز بود!
نتیجه درمان ارتودنسی بدون جراحی فک این بیمار:
با مشاهده فیلم زیر می توانید سیر درمان را مشاهده کنید و ببینید که چه نتیجه زیبا و فوق العاده ای حاصل شد:
به نظر شما این نتیجه ارتودنسی عالی نیست؟
به نظر شما این ارتودنسی درست و حسابی تصمیم نامناسبی بوده است؟