ارتودنسی فوق تخصصی عبارتی نیست که از نظر آکادمیک قابل قبول باشد. اصولا همان طور که قبلا هم در مقاله “رمزگشایی از عنوان ها و …” گفته ایم جز در موارد خاص در دنیای وسیع پزشکی، اصلاح فوق تخصص یک عبارت تشریفاتی می باشد. اما شاید وقتی درمانی انجام می شود که فقط تعداد کمی از متخصصین قادر به انجام آن باشند، بتوان گفت که یک ارتودنسی فوق تخصصی انجام شده است!
فوق تخصص یعنی چه؟
فوق تخصص ترجمه ای ضعیف از اصطلاح sub-specialty است. فوق تخصص زمانی معنی واقعی می یابد که در گوشه ای از رشته تخصصی نیاز به تعمق بیشتر باشد. در حیطه پزشکی و یا در رشته جراحی فک به خاطر ریزه کاریهای عملی جراحی های جمجه، واقعا می توان گوشه ای را یافت و درآن عمیق شد اما در سایر رشته ها مثلا ارتودنسی برای داشتن توانایی بیشتر نیازی به کسب مدرک خاصی در این زمینه ندارد. البته می توان در دوره هایی کوتاه مدت و بلند مدت شرکت کرد و گواهینامه هایی به دست آورد. گاه حتی برای دوره های طولانی تر می توان به لقب فلوشیپ هم رسید ولی در واقع همانطور که گفته شد…!
علت انتخاب عنوان “ارتودنسی فوق تخصصی” برای این نوشته چیست؟
ارجاع از متخصص برای ارتودنسی فوق تخصصی
خوب! طبق گزارش بیمار و شواهد موجود،در واقع بیمار درمانی را نزد یکی از همکاران متخصص آغاز کرده بود ولی بعد از بالغ بر 7 ماه به ایشان اعلام شده بود که درمان بدون جراحی فک ممکن نیست. بیمار به یک همکار متخصص دیگر انجام شده بود و ایشان هم با همان طرح درمان کار را ادامه داده بودند. هردو همکار بر نیاز به جراحی تاکید کرده بودند. بیمار با تحقیقاتی که کردند به مطب دکترگوگانی متخصص ارتودنسی مراجعه کردند و در بررسی های بیشتر مشخص شد که جراحی واجب نیست. درمان بدون جراحی انجام شد و نتیجه عالی حاصل شد.
چرا تشخیص نیاز به جراحی رد شد؟
قبلا در مقاله هایی هم درمورد جراحی فک صحبت کرده ایم و هم درمورد اینکه در چه مواردی می توان ارتودنسی بدون جراحی فک را برای بیمار اجرا کرد. این بیمار مشکل خاصی در صورت نداشتند. خود ایشان و خانواده ایشان هم نارضایتی ای از فرم صورت اظهار نمی کردند. بنابراین حتی آسیمتری بیمار درحدی نبود که جراحی از نظر cost effective بودن قابل توصیه باشد. این واقعیت در سفالومتری هم قابل تشخیص بود.
بررسی سفالومتری برای تشخیص آسیمتری
از آنجا که طبق گفته بیمار بعد از شروع درمان تاکید برجراحی آغاز شده بود، به نظر می رسید:
علت تاکید بر جراحی سختی درمان این مشکل با درمان های ارتودنسی معمول بوده است.
در واقع این بیمار بیشتر از اینکه مشکل ناهنجاری اسکلتال داشته باشد، به خاطر مشکلات تکنیکال توسط ایندو همکار متخصص برای جراحی ارجاع شده بود.
وضعیت بیمار زمانی که برای درمان به دکترگوگانی مراجعه نمود:
ارتودنسی فوق تخصصی – صورت در زمان شروع
آیا این صورت در نگاه شما نیاز به جراحی فک را تداعی می کند؟ پس چه چیزی باعث شده که همکاران عزیز توصیه کنند جراحی فک انجام شود؟ به تصویر زیر دقت کنید:
ارتودنسی فوق تخصصی – دندان ها در زمان شروع
مشخص است که این وضعیت رابطه کلاس 3 و ناهنجاری کلاس 3 را بسیار سخت است با ارتودنسی ثابت درمان کنیم. آن هم در بیماری که سال ها است که بلوغ را پشت سر گذاشته است. اگر بخواهیم ارتودنسی با کشیدن دندان را مدنظر قراردهیم هم کارپیجیده تر می شود و عوارض بدی از نظر زیبایی خواهد داشت. می توان درک کرد که چرا همکاران عزیز بهترین راه را ارتودنسی به همراه جراحی فک تشخیص داده اند. اما راه بهتری هم هست:
استفاده از ابزارها و تکنیک های جدید تر، یک قدم به سمت ارتودنسی فوق تخصصی:
سال ها تجربه با سیستم دیمون به دکتر گوگانی کمک کرده به ابزاری مسلح شود که مرز های ارتودنسی را جابجا می نماید. با استفاده از سیستم دیمون و براکت های سلف لیگیت آن توانستیم به نتیجه عالی برسیم، بدون جراحی فک و حتی بدون کشیدن دندان! البته:
فقط از براکت های سلف لیگیت استفاده کردن کافی نیست؛
نیاز به استفاده از تکنیک و استراتژی مناسب و همکاری بیمار هم هست!
استراتژی خاص این درمان:
برای این بیمار تصمیم گرفتیم از براکت های سلف لیگیت سیستم دیمون استفاده کنیم. این کار را با توالی خاص و با استفاده از سیم های خاص و الگوی حساب شده الاستیک های بین فکی انجام دادیم و به لطف دقت و همکاری بیمار موفق شدیم.
استراتژی در یک درمان فوق تخصصی
نتیجه نهایی این درمان به اصطلاح ارتودنسی فوق تخصصی:
ارتودنسی فوق تخصصی – صورت در زمان پایان
می توانید ببینید که صورت زیبایی حاصل شده و بیمار با فراغ دل می خندد!
خوشحالیم که بیماری که به خاطر درمان از دبی (امارات) به تهران رفت و آمد می کرد
به این نتیجه عالی رسید تا خستگی رفت و آمدها به در شده باشد!
حالا به تغییرات دندان ها توجه کنید:
ارتودنسی فوق تخصصی – دندان ها در پایان
علاوه براصلاح روابط نامناسب، فرم قوس ها هم اصلاح شده و فاصله بین دندان ها هم کاملا بسته شده است:
ثبات درمان بعد از 9 ماه:
درمان نمی تواند کاملا موفق به حساب بیاید مگر اینکه در گذر زمان ثبات نتایج هم مشخص باشد. همکاری بیمار در استفاده از نگهدارنده های صحیح باعث شد در مراجعه اخیر شان به ایران مشاهده کنیم که دندان ها کاملا باثبات هستند:
درمان ارتودنسی فوق تخصصی باثبات
در پایان این فیلم را به بیمار عزیزمان تقدیم می کنیم! در این فیلم که به صورت نماآهنگ تهیه شده، شما سیر پیشرفت درمان را از ابتدا تا دوران ریتنشن خواهید دید و درضمن این فیلم به صورت HD تهیه شده است و عکس ها با کیفیت بهتری درآن قابل مشاهده اند!
از این بیمار و خانواده محترمشان به خاطر این اعتماد متشکریم!