وجود ناهماهنگی خط وسط دندان در سنین کودکی نمایان میشود. توصیه میشود والدین قبل از بلوغ فرزندان خود اقدام به درمان ناهماهنگی خط وسط دندان بنمایند. درصورتیکه این ناهماهنگی در دوران قبل از بلوغ انجام نشود، هزینههای زیادی را برای افراد به وجود میآورد. در این مقاله اطلاعاتی در رابطه با این عارضه و نحوه درمان آن به شما عزیزان ارائه خواهد شد.
ناهماهنگی خط وسط دندان چیست؟
میدلاین یا ناهماهنگی های خط وسط دندان به قوسهای ایجاد شده در خط میانی دندان گفته میشود. بهصورت کلی میدلاین فک پایین با خط میانی صورت هماهنگ میگردد و میدلاین فک بالایی نیز باید با خط میانی صورت هماهنگ شود. برای هماهنگی خط وسط دندانها باید مدلاین دندانهای بالا و پایین با یکدیگر موازی و مطابق باشند. مشکلات فراوانی باعث ایجاد این عدم هماهنگی در خط وسط دندانها میشود.
انحراف فک، مشکلات فکی و اسکلتی، در آمدن یک طرفه دندانهای شیری یا دائمی، به هم ریختگی دندانها، شلوغی دندانها و نبود یک یا چند دندان همگی عوامل ایجاد کننده ناهماهنگی خط وسط دندان میباشند. البته برای تمامی آنها درمانهای خاصی وجود دارد و باید در زمان مشخص و قبل از اینکه درمان پیچیدهتر شود به پزشک مراجعه کنید و لبخند زیبایی را به چهره خود اضافه نمایید. برای اینکه بتوانید این ناهماهنگیهای ایجادشده را بهطور تخصصی شناسایی کنید نیازمند ویزیت و معاینات متخصص در این حیطه خواهید بود.
درمان ناهماهنگی خط وسط دندان
همانطور که اشاره شد عوامل زیادی باعث ایجاد ناهماهنگی خط وسط دندان میباشد. این عوامل با توجه به شرایط مورد نظر میتواند متفاوت باشد. اکثر درمانهای این عارضه با استفاده از الاستیکهای بینفکی بهبود مییابد و بهصورت کامل خط وسط قوس دندان با هردو فک منطبق میگردد. یکی دیگر از کارهایی که برای عارضه ناهماهنگی خط وسط دندان انجام میشود، ارتودنسی میباشد که توسط متخصص ارتودنسی انجام می شود.
به دلیل عدم نظم در رویش دندانهای شیری خط وسط دندانها نامنظم و نامنطبق میشود. با استفاده از انواع ارتودنسی نسبت به تجویز و کارشناسی پزشک میتوان به درمان این ناهماهنگی پرداخت، از جمله ارتودنسی که می توان به آن اشاره کنیم ارتودنسی نامرئی ، ارتودنسی شفاف ، سیستم ارتودنسی دیمون و غیره می باشد. بهصورت کلی و در حالات طبیعی دندانهای جلوی فک بالا باید در حدود سه میلیمتر از دندانهای فک پایین را از نظر عمومی پوشش دهد. اگر این ناهماهنگی در دهان فرد ایجاد شود و این پوشش صورت نگیرد انواعی از ناهماهنگی خط وسط دندان ایجاد میشود که در ادامه به بیان آن ها خواهیم پرداخت.
انواع ناهماهنگی خط وسط دندان
دیپ بایت: در صورت ناهماهنگی خط وسط دندان ، دندانهای قدامی فک بالا مقدار کمتری از دندانهای فک پایین را پوشش میدهد. این عامل باعث ایجاد ناهماهنگی خط وسط دندان شده و دندانهای پایین کمتر از حد طبیعی دیده میشود. این عارضه اگر قبل از بلوغ درمان شود با ارتودنسی انجام خواهد شد ولی اگر در سنین بالا برای درمان اقدام شود نیاز به جراحی فک خواهد شد.
اپن بایت: اگر فاصله دندانها در فک بالا و پایین انجام نشود فاصلهای دیگر به شکل عمود در میان خط دندان به وجود میآید. این فاصله را اصطلاحاً اپن بایت میگویند. اگر این بیمار در زمانهای مشخصی قبل از رشد درمان نشود، نیاز به جراحی و ارتودنسی ثابت دارد که هزینه ارتودنسی این دو همزمان بسیار بالا میباشد.
اورجت: در شرایط عدم همپوشانی و رشد بیشازحد فک بالا فاصله زیادی میان خطوط دندانها ایجاد میشود که اصطلاحاً به آن اورجت گفته میشود. برای درمان اورجت نیز باید افراد قبل از بلوغ اقدام نمایند و اگر بیمار بعد از بلوغ برای درمان ناهماهنگی خط وسط دندان اقدام نمایند این امکان وجود دارد که جراحی همراه با ارتودنسی انجام گیرد.