در این نوشته ناراحتی های شایع در ارتودنسی را مرور می کنیم و به بیان حقایقی در این مورد می پردازیم.
– اولین ناراحتی كه در ارتودنسی یا هر درمانی در دهان ممكن است احساس كنید، این حس است كه جسم خارجی وارد دهان شما می شود. در ارتودنسی به ندرت تزریق انجام می شود و استفاده از مته ها هم نادر است! بنا براین این نوع ناراحتی در ارتودنسی محدود به ابزار كنار زدن لب و گونه است كه گاه ممكن است كشش آن شمارا آزار دهد!
ولی در واقع نه صدمه خاصی متوجه شماست و نه درد خاصی خواهد داشت!
– ناراحتی احتمالی بعدی دست كاری های حین گذاشتن سیم ها یا عوض كردن آن ها ست!
معمولا این كار دردی ندارد، مگر دندان های شما حساس شده باشند، یا دندان خیلی كج تر از بقیه باشد و دكتر مجبور شود برای درگیر كردن سیم دستكاری زیادی انجام دهد!
*نکته* با سیستم های جدید تر مانند سیستم دیمون، این نوع ناراحتی ها به حداقل رسیده و اغلب حذف شده اند.
– ناراحتی دندان ها بین جلسات:
اساس حركت دندان ها این است كه فشار باعث ایجاد پروسه التهاب در بافت زنده اطراف دندان می شود و از یك سو ساخت و ساز و از سوی دیگر تخریب انجام می شود.
(برای آشنایی با مکانیزم بیولوژیک حرکت دندان ها به این فیلم توجه كنید:)
اگر نیرو ها كنترل شده باشند، سطح “درگیر در پروسه تخریب” محدود می شود و بنابراین سیگنال های درد زا بسیار محدود شده پایین تر از آستانه تحمل فرد قرار می گیرند و بنابراین بیمار عملا حس بد خاصی نخواهد داشت! (*نکته* این حالت در سیم ها و سیستم های جدیدتر مانند دیمون بسیار صادق است!)
اما اگر میزان نیرو ها زیاد باشد و یا به خصوص اگر دندانی خیلی كج و نابجا بوده باشد و حساس شده باشد، درد احساس می شود!
-شیوع درد واقعی دندان در ارتودنسی بسیار کم و میزان آن محدود است و به راحتی با استامینوفن (كه نیاز به نسخه ندارد) كنترل می شود، مگر علت درد متفاوت باشد یا فرد مشكل زمینه ای داشته باشد و یا دندان مشكل پوسیدگی شدید یا مشكل عصب داشته باشد ( موارد اخیر عملا ربطی به پروسه ارتودنسی ندارند!) .
– درد و ناراحتی در سطح داخلی لب – گونه :
گاه نوك سیم اصلی یا فرعی ممكن است باعث آزار شود و یا قلاب های موجود روی اتصالات ممكن است آزار دهنده باشد، خصوصا اگر مخاط شما حساس باشند و راحت با خراشی كوچك زخم شوند! اغلب در طراحی ابزار ارتودنسی لبه ها گرد طراحی می شوند ولی ممكن است به خاطر كجی دندان، این اتصالات با زاویه بدی قرار گیرند! یا سیم اندكی بلند مانده باشد و …:
در این موارد می توانید موم مخصوص را روی این برجستگی ها بگذارید.
(به این فیلم توجه كنید:)
اگر زخم ایجاد شده باشد، پماد تریادنت به شما كمك می كند تا زخم كمتر آزارتان دهد و زودتر خوب شود!
– ناراحتی های مربوط به تعییر شرایط زندگی و غذا خوردن:
در طی ارتودنسی شرایط زندگی كمی عوض می شود: برخی غذا ها را نباید بخورید چون “ممكن” است باعث كنده شدن اتصالات و افزایش طول و هزینه درمان شود! برخی وقت ها چون جای دندان ها عوض می شود یا به خاطر روند درمان ممكن است احساس كنید در جویدن راحت نیستید یا نمی توانید به خوبی قبل بجوید! در انجام فعالیت های ورزشی باید مراقب باشید، مثلا ضربه زه صورت سبب خوردن لب به براکت ها می شود و همین ممکن است باعث ایجاد زخم و در موارد شدید باعث کنده شدن اتصالات شود. اما اگر محافظت عادی انجام شود و یا از محافظ های ورزشی رایج در هر رشته استفاده شود، جای نگرانی ای نخواهد بود.
و البته در نهایت، این حالت موقتی است و اگر درمان درست پیش برود و همكاری خوبی داشته باشید، به سرعت این حالت شرایط به پایان می رسد.
– ناراحتی آخر كه ناراحتی شیرین است، در زمان كندن اتصالات ارتودنسی است!
دكتر ارتودنتیست شما اگر تكنیك درستی داشته باشد، نیروی كمی در زمان کندن اتصالات احساس خواهید كرد و درد احساس نمی كنید مگر دندانی حساس شده باشد! كندن اتصالات هر دندان كسری از ثانیه طول می كشد و بنابراین حتی اگر دندان حساس باشد هم، خیلی زود كار تمام خواهد شد!
* بسیاری از این ناراحتی ها در سیستم های جدید ارتودنسی یا به حداقل رسیده و یا دیگر وجود ندارد ولی درد و حساسیت دندان چون به خود فرد هم بستگی دارد، ممكن است از كنترل ارتودنتیست خارج باشد و حتی با مدرن ترین تکنیک ها هم کمی ناراحتی برای بیمار وجود داشته باشد!
مثلا:
– سیستم دیمون خیلی از این ناراحتی ها را در حداقل درجه دارد چون مكانیزم خاصی که دارد و سیم های اغلب سبك نیروی بسیار کنترل شده وارد می کنن.
– در اینویزالاین اغلب براكتی وجود ندارد كه چسباندن یا كندن یا دستكاری آن مشكل ایجاد كند!
– بعد از پایان درمان ارتودنسی دیگر کاری نمانده جز استفاده درست و مراقبت از ریتینر (نگهدارنده)
***جمع بندی***
در ارتودنسی درد و ناراحتی بسیار كمتر از آن است كه فكر می كنید یا می شنوید! اما به هر حال باید بدانید که باید تغییری در روند زندگی را انتظار داشته باشید و بپذیرید! باید ببینید که برای حل مشکلات دندان ها و زیباتر شدن لبخندحاضر به پذیرش برخهی محدودیت ها هستید یا نه!
هرکسی طاووس خواهد… جور هندوستان کشد!
فراموش نکنید هرزمان دچار مشکلی شدید با تلفن مطب تماس بگیرید.
منشی ها و دستیاران ما برای راهنمایی شما آموزش کافی دیده اند!