بیمار دختر خانمی ۱۴ ساله بود که توسط یکی از همکاران برای اصلاح نهفتگی چند دندان ارجاع شده بود. مشکل بیمار پیچیدگی زیادی داشت و با برنامه ریزی دقیق و با چند جراحی برای دندان های نهفته بایست انجام می شد.
قبل از درمان لبخند بیمار زیبا نبود و لثه ها زیاد دیده می شدند ولی با حرکت دندان دندان های بالا توانستیم لثه ها را بالا ببریم تا در هنگاه خندیدن به میزان کافی دیده شوند و نه بیش از حد! درواقع طراحی لبخند برای کاهش لبخند لثه ای (گامی اسمایل – gummy smile ) برای بیمار انجام شد.
طرح درمان اجرا شده: درمان ثابت برای درمان نهفتگی به همراه کشیدن دندان های اضافی
ابتدا باید فضا را برای رویش دندان باز می کردیم اما تصمیم گیری اینکه کدام دندان کشیده شود و کدام باقی بماند بسیار تصمیم حساسی بود. بیمار یک دندان دایمی اضافی داشت و سه دندان دایمی نهفته.
در قسمت جلوی دهان باید ریسک کار ارزیابی می شد تا ببیننیم دندان نیش نهفته ارزش نگهداری دارد یا نه! در نهایت تصمیم گرفتیم که دندان اضافی را نگه داریم و دندان نیش نهفته کشیده شود زیرا احتمال زیاذی وجود داشت که دندان نیش موقع رویانده شدن صدمه بخورد و یا به ریشه دندان های کناری صدمه وارد شود.
طی چند جراحی دندان عقل مزاحم و دندان نیش نهفته جراحی شد و برای رویاندن دندان پیشین نهفته اتصالی روی آن نصب شد (به این مقاله مراجعه کنید). دندان آسیاب بزرگ دوم (دندان ۷) هم زیر نظز قرار گرفت تا اگر خود نرویید برای آن هم جراحی انجام شود.
با وجود پیچیدگی بسیار درمان، کل درمان در ۲ سال و ۴ ماه به اتمام رسید.
انحنای لبخند و طرح لبخند:
در تصویر زیر می توانید ببینید که با یک درمان درست انحنای لبخند در ۳ بعد اصلاح شده است. برجستگی دندان ها زیبا و مناسب است و بیمار می تواند با لذت بخندد زیرا خبری از لبخند لثه ای نیست و دندان ها هم مرتب و زیبا هستند:
دندان ها و اکلوژن:
دندان اضافی به سمت عقب هدایت شد تا جای دندان نیش را بگیرد. دندان نیش شیری و دایمی هم کشیده شدند. روابط دندان ها در عقب بسیار مناسب است و منتظر ۱۸ سالگی هستیم تا دندان اضافی موجود هم از نظر شکل اصلاح شود (هم تاج و هم لثه) تا کاملا شبیه یک دندان نیش شود.
قوس های دندانی:
اصلاح بی نظمی ها کاملا مشخص است.
توضیحات تکمیلی
[eyesonly level="doctor" logged="in" hide="yes"]
مشاهده توضیحات تکمیلی فقط برای اعضا مقدور میباشد. در صورت نیاز عضو شوید.
[/eyesonly]
[eyesonly level="subscriber" logged="in"]
بیمار یک دندان اضافه نهفته داشت و یک دندان نیش نهفته. راحت تر این بود که بعد از کشیدن دندان نیش شیری (C) ، دندان نیش پایین را بیرون می آوردیم ولی از طرف دیگر امکان شکست در این روش بیشتر بود بنابراین تصمیم گرفتم دندان موجود در محل دندان پیشین کناری را به جای دندان نیش منتقل کنیم و دندان نهفته ای (X) را که بسیاز شبیه دندان پیشین کناری (احتمال خود این دندان!) بود را از نهفتگی نجات دهیم و دندان عقب رانده شده را به شکل دندان نیش تغییر شکل دهیم!
قسمت میانی تصویر زیر نشان می دهد که دندان نهفته هنگام ظهور در دهان چه وضعیتی داشته و چگونه اصلاح شده است!
OPG: به تصویر زیر توجه کنید که سیر تغییرات رادیوگرافیک را نشان می دهد:
فلش های سفید وضعیت دندان های اضافی و باقیمانده و نهفته را نشان می دهد. علاوه بر توضیح فوق، مانوری هم برای نجات دندان ۷ انجام شده بود:
در قسمت میانی عکس دندان ۸ کشیده شده تا دندان ۷ فرصت رویش بیابد. اینتروژن دندان های بالا هم درحال انجام است.
پایین عکس وضعیت پایانم درمان را نشان می دهد.
سفالومتری:
نجات دندان ۷ از نهفتگی:
این کار با برنامه ریزی دذرست عملی شد. دندان ۸ در زمان مناسبی با جراحی کشیده شد و جراحی بدون صدمه به ۷ انجام شد. بعد دندان ۷ با نیروی طبیعت رویش پیدا کرد و در قوس قرار گرفت.
این دندان باید زیر نظر باشد که اگر با مرور زمان قسمت داخلی دندان درست درمحل خود قرار نگرفت، بعد ها با مداخله ارتودنسی موقعیتش اصلاح شود.
بسیارمهم است که یک دندانپزشک، درست تشخیص دهد که:
کی باید دست به کار شود و کی باید کار را به طبیعت واگذار کند!
گاهی مداخله بیجا ممکن است به ضرر تمام شود!
[/eyesonly]
نکات تخصصی
[eyesonly level="doctor" hide="yes"]
مشاهده نکات تخصصی فقط برای همکاران مقدور میباشد. در صورت نیاز عضو شوید.
[/eyesonly]
[eyesonly level="doctor"]
همانگونه که درOPG دیده می شود برای اصلاح gummy smile بیمار به اینتروژن دندان های incisor بیمار دست زدیم. اینکار با تکنیک سگمنته (overlay - intrusion arch) و در چند مرحله انجام شد تا حداقل اثر نامطلوب روی دندان های خلف بالا را شاهد باشیم.
[/eyesonly]