در این نوشته در مورد ارتودنسی با سیستم دیمون صحبت خواهم کرد،
تلاش خواهم کرد حتی الامکان مطالب مستدل باشد و حتی تجارب و علایق خودم رو هم اگه جایی بیان می کنم حتی الامکان از سوگیری کمتری برخوردار باشد! فراموش نشود که دربیان مطالبم در حد توام خودم و فقط به رفرنس های معروف تر و قطعی و تکست ارجاع خواهم داد وبه بررسی مقاله ها نخواهم پرداخت!
در مورد ارتودنسی با سیستم دیمون مطالب زیادی در اینترنت می توانید پیدا کنید، قبل از هر کاری بد نیست به سایت رسمی و تجاری این سیستم مراجعه کنید!
ویژگی های مهم ارتودنسی با سیستم دیمون:
سیستم دیمون بررسی دوباره یک فلسفه قدیمی در ارتودنسی است که با کمک پیشرفت های تکنولوژی عملی شده است. در این سیستم براکت ها در اتوماتیک دارند و بنابراین این شانس وجود دارد که اصطکاک به حداقل برسد و راندمان بالاتر رود. در این بین سیم های دیمون هم مخصوص هستند و بنابراین نیروهای بسیار ملایم و مطلوبتر وارد می کنند.
و در کنار سایر پیشرفت های ایجاد شده در ارتودنسی، استفاده درست از سیستم دیمون کمک می کند که بیمار از برخی دستگاه های خارج یا داخل دهانی رهایی یابد!
خصوصیت و مزیت اصلی ارتودنسی با سیستم دیمون :
در ارتودنسی با سیستم دیمون ، همانند سایر روش های سلف لیگیت سیم ها درون براکت ها با کش ( الاستیک او-رینگ) محکم نمی شوند، بلکه خود براکت دری دارد که با بستن آن سیم محکم می شود.
تکنولوژی براکت ها در ارتودنسی با سیستم دیمون
همین تکنیک و تغییر کوچک (که البته نیاز مند تکنولوژی پیشرفته ای برای تولید است) باعث می شود که اصطکاک کم شود و راندمان بالاتر رود، مشروط به اینکه ارتودنتیست طراحی درستی انجام داده باشد و بیمار هم با رعایت بهداشت به پایین ماندن اصطکاک کمک کند.
به این فیلم توجه کنید:
البته سیستم دیمون یک خصوصیت مهم دیگر هم دارد: سیم های مخصوص طراحی شده و ساخته شده با آلیاژ پیشرفته مس-نیکل-تایتانیوم که نیروی های ملایم با ماندگاری بالا تولید می کنند.
همه اینها باعث می شود در زمان ارتودنسی با سیستم دیمون عوارض سوء شایع در ارتودنسی کم شود و برخی کارها که قبلا سخت و غیر ممکن می نمود، راحت تر عملی شود!
به این عکس توجه کنید:
می توانید ببینید که از همان جلسه اول با خیال راحت الاستیک (کش) های بین فکی هم برای بیمار استفاده شده است!
براکت های دیمون این امکان را می دهند که در صورت تمایل بیمار، اورینگ رنگی هم برای وی استفاده شود. البته ارتودنتیست باید به دقت این کار را بکند تا افزایش اصطکاک مزیت دیمون را از بین نبرد!
نسل های مختلف براکت ها در ارتودنسی با سیستم دیمون:
ساخت براکت های دیمون مسیر طولانی ای را طی کرده است. امروزه انواع رایج تر این سیستم براکت های Damon3MX ، براکت های DamonQ و براکت های DamonClear هستند.
هرکدام مزایا و خواص خود را دارند اما در این بین دیمون شفاف خصوصیت بسیار جالب و جذابی دارد و آن زیبایی است!
عملا با این براکت شفاف، زیبا ترین ارتودنسی وقتی کنترل عالی روی دندان ها هم مهم باشد (مثلا موارد سخت تر) قابل ارایه است! چون هم خودش شفاف است و هم اورینگی ندارد که بعدا رنگ عوض کند!!!
در تصویر سمت راست فک بالا براکت های دیمون شفاف و فک پایین براکت های دیمون کیو دیده می شوند.
قبلا امکان ساخت براکت دیمون شفاف برای فک پایین نبود ولی با پیشرفت تکنولوژی امروزه براکت های شش دندان قدامی پایین از نوع دبمون شفاف هم قابل استفاده است!
فیلم زیر جلسه اول اتصال براکت های دیمون شفاف را نشان می دهد:
می توانید ببینید که سیم به راحتی و با یک حرکت کوچک بسته شدن درب براکت، در جای خود محکم می شود!
همینطور می توانید ببنید که از کل اتصالات دستگاه ارتودنسی، فقط سیم است که همرنگ دندان نیست!
هزینه درمان در ارتودنسی با سیستم دیمون:
تکنولوژی ساخت براکت ها و سیم های دیمون باعث شده اتصالات و اجزای آن قیمتی بالا (گاه حتی تا ۱۰ یا گاه ۲۰برابر براکت های قدیمی تر رایج در بازار) داشته باشند. این تفاوت باعث افزایشی حداقل به میزان تفاوت قیمت اتصالات ارتودنسی در قیمت تمام شده درمان می شود! به علاوه براکت های شفاف هم گرانتر هستند و هم کار کردن با آن ها برای ارتودنتیست دقت و ظرافت خاصی بیشتر هم می طلبد و گاه سخت تر هم هست.
البته متوسط قیمت این سیستم در دنیا حدود ۵۰۰۰ دلار است و قیمت رسمی آن حدود ۸۵۰۰ دلار می باشد ولی در مطب دکتر گوگانی با هزینه ای حتی کمتر از ۱/۳ قیمت رسمی قابل انجام است! با این حال تفاوت هزینه سیستم دیمون با سیستم های قدیمی تر قابل توجه است، بنابراین بیمار یا والدین وی باید بررسی کنند ببینند پرداخت این تفاوت هزینه به مزایایی که به دست می آوردند می ازرد و توانش را دارند یا نه!
به هر حال فراموش نکنید که دیمون هم در بهترین حالت یک ابزارعالی برای ارتودنسی با کیفیت بالا تر است!
حداکثر مزیت آن این است که ابزار خوبی است و البته رسیدن به نتایج مناسب به استفاده درست از آن وابسته هست و حتما این سیستم تحت سوء استفاده هم محتمل است واقع بشود!
یعنی ارتودنتیست باید استفاده از آن را به درستی آموخته باشد و اجرا نماید وگرنه…
در مقاله بعدی می تونید تجربیات دکتر گوگانی (به عنوان یکی از اولین دیمون ارتودنتیست های ایران) در مورد این سیستم رو مطالعه کنید: تجارب دکتر گوگانی در ارتودنسی با سیستم دیمون