مکیدن انگشت عادتی است که در اوایل زندگی طبیعی به حساب می آید ولی باید به سرعت از ذهن کودک خارج شود. باقی ماندن این عادت و ادامه مکیدن می تواند مشکلاتی ایجاد کند. این مقاله در مورد کنترل و درمان این عادت آموزش خواهد داد.
مکیدن انگشت از کی آغاز می شود؟
اولین نشانه های مکیدن انگشت در رحم مادر و در دوران جنینی دیده می شود. در واقع این مکانیزمی موقت است برای فراگیری بلع و ….
مکیدن انگشت یک عادت طبیعی در نوزادی
این عادت تا کی ادامه می یابد؟
اصولا انتظار داریم زمانی که کودک دندان های شیری ( به خصوص نیش) را در می آورد و لب ها هم قوی تر می شوند، این عادت کم کم رنگ ببازد.
ادامه عادت مکیدن انگشت از چه زمانی به بعد خطرناک است؟
اگر مکیدن خیلی شدید نباشد و زمانی که صرف آن می شود خیلی زیاد نباشد، اصولا حتی اگر تا 6-7 سالگی هم ادامه یابد خیلی صدمه نخواهد زد. قطع این عادت قبل از 8 سالگی کمک می کند با مرور زمان مشکلات ایجاد شده برطرف شوند. اصولا دخترها مدت بیشتری به مکیدن انگشت ادامه می دهند اما عموما اغلب کودکان با ورود به مدرسه این عادت را ترک خواهند کرد!
بچه ام عادت مکیدن انگشت داره! چکار کنم؟
این سوال خیلی از مادران هست! برای رفع عادت مکیدن انگشت به ترتیب زیر و قدم به قدم پیش بروید.
اول دوباره مطالب بالا را بخوانید تا مطمئن شوید واقعا کودک شما دارد به طور غیر طبیعی به مکیدن انگشت می مکد!
مکیدن انگشت معمولا غیر ارادی است:
بنابراین اول قدم ، خود آگاهی دادن به کودک است! کافی است با او قرار بگذارید که “هروقت ببینیم انگشت می مکی، یادت میندازیم تا انگشت را بیاری بیرون”. تکرار این یادآوری ها با ملایمت و بازی و شوخی کمک می کند کودک کم کم عادت را فراموش کند.
آغشته کردن انگشت به مواد مختلف:
استفاده از تلخ کننده های دارویی می تواند قابل قبول باشد. اما استفاده از فلفل هرگز مناسب نیست!
کودکان را نمی توان با تنبیه به خوبی آموزش داد! خشونت هرگز انتخاب خوبی نیست!
مکیدن اگر در شب ها هم انجام می شود…:
کنترل مکیدن شبانه از طریق آگاهی دادن ممکن نیست! در این موارد در درجه اول توصیه می شود که با وسایلی باعث شویم کودک نتواند انگشتش را به دهان برساند.
آرنج بند برای کنترل مکیدن انگشت
نوع ساده تر این بازوبند ها هم قابل خرید از داروخانه هستند. حتی می توانید از ساق بند یا مچ بند های کشی بلند استفاده کنید. هدف فلج کردن نیست! هدف این است که کودک نتواند کامل آرنج را خم کند!
عادت شکن یا یادآور (Habit breaker – Reminder) در درمان مکیدن انگشت:
دستگاه عادت شکن درمان مکیدن انگشت
این وسایل را می توان در انواع دستگاه ارتودنسی متحرک تهیه کرد ولی چون گودک می توان آن را خارج کند خیلی موفق نحواهد بود. بهتر است این دستگاه ها از نوع دستگاه ارتودنسی ثابت باشد. دکتر گوگانی همانند همکاران متخصص ارتودنسی در سایر نقاط جهان ، استفاده از این دستگاه به خصوص نوع ثابت آن را فقط به عنوان آخرین راه حل و آن هم به عنوان یک “یادآور” و “آگاهی دهنده”توصیه می کند.
هرگز به کودک این حس را منتقل نکنید که داشتن عادت مکیدن انگشت به معنی “بچه بد” بودن یا “عیب داشتن” است!
به او بگویید که ” این دستگاه رو گذاشتیم که هروقت انگشتت بهش خورد یادت بیاد که سریع انگشت رو بیرون بیاری“!
عوارض ادامه مکیدن انگشت یا نوع شدید آن چیست؟
اگر این عادت بیش از حد طولانی شود، یعنی زمان زیاد در یک روز، یا سال های طولانی، عوارضی بر دهان و دندان ها خواهد داشت.
شایع ترین عارضه آن مشکل اوپن بایت است که معمولا به شکل یک طرفه دیده می شود و بستگی دارد کودک عادت به مکیدن کدام دست داشته باشد! عارضه دیگر که ممکن است دیده شود، تنگی قوس فک است. عوارض دیگر شیوع کمتری دارند و درمان در این صورت با توجه به نوه عارضه ممکن است متفاوت باشد.
عوارض مکیدن انگشت