روش درمان ارتودنسی بهصورت کلی بهصورت متحرک و ثابت انجام میشود. در این بین آنچه باعث استفاده و کاربرد این روشها میشود تجویز و نظر پزشک است که با توجه به شرایط بیمار در نظر گرفته میشود. بهترین روش برای درمان دندانهای نامرتب برای هر فرد نسبت به مشخصات آن متفاوت میباشد.
بهترین روش درمان ارتودنسی کدام است؟
سؤالی که بیشتر مراجعین از متخصص ارتودنسی میپرسند این است که کدام درمان ارجعیت دارد و کدامیک بهتر و مناسبتر میباشد. این نکته را بدانید که هرکدام از این روشها مواد و تجهیزات خاص خود را دارند، یعنی یک متخصص ارتودنسی باید تمامی شرایط را برای اجرا و درمان ارتودنسی در نظر بگیرد؛ اما روش درمان ارتودنسی متحرک برای افراد زیر ۱۲ سال کاربرد بیشتری دارد، چراکه بعدازاین سال و گذشت سن فرد از ۱۲ یا ۱۳ سالگی ساختمان استخوانی فک او کامل شده و ارتودنسی متحرک جواب نمیدهد.
اما برای بیماران بالای ۱۴ یا ۱۵ سال درمان ارتودنسی به روش ثابت بیشتر تجویز میشود. البته انتخاب روشهای درمان علاوه بر موارد علمی که بیان شد به هزینه ارتودنسی نیز بستگی دارد. بهعنوانمثال ارتودنسی نامرئی یکی از روشهای ارتودنسی ثابت میباشد که هزینهای بیشتر از ارتودنسی دیمون دارد. میتوانید برای پرداخت هزینه ارتودنسی آن را بهصورت اقساطی نیز انجام داد. این نکته را بدانید که قیمت ارتودنسی در مناطق مختلف از جمله ارتودنسی غرب تهران و ارتودنسی شمال تهران متغیر میباشد.
روشهای درمان ارتودنسی
ارتودنسی علم و دانش تصحیح کردن روابط نامناسب فک و دندان است. درواقع مرتب کردن دندانها را ارتودنسی میگویند. مشکلاتی که در زمان رویش دندانها در نوجوانی و افتادن آنها برای افراد به وجود میآید، موجب نامرتب شدن دندانها میگردد که این عامل سبب کمتر شدن کیفیت غذا خوردن و از همه مهمتر از دست دادن اعتماد به نفس برای حضور در جامعه میشود؛ اما روشهای مختلفی برای درمان ارتودنسی صورت میگیرد.
به صورت کلی ارتودنسی متحرک و ارتودنسی ثابت دو روش کلی برای درمان ارتودنسی دندانها میباشند که این روشها هر یک برای دختر و پسرها در دورهای مفید و مثمر ثمر میباشند. معمولاً برای دختران از ارتودنسی متحرک در سنین ۹ تا ۱۰ سالگی بیشتر استفاده میشود و برای پسران از ۱۰ تا ۱۱ سالگی نیز از همین روش استفاده میگردد. درمان از طریق روش ارتودنسی ثابت برای دختران مابین سنین ۱۲ تا ۱۴ سالگی انجام میشود و برای پسران از ۱۳ سالگی به بعد انجام میگردد. این نکته را بدانید که طول درمان حدود یک سال و نیم تا دو سال زمان خواهد برد.
نکاتی در رابطه با روشهای درمان ارتودنسی
همانطور که در بخش قبلی اشاره شد درمان ارتودنسی با روش ارتودنسی متحرک و ثابت انجام میشود. در ارتودنسی متحرک از فکهای بیمار قالب گرفته میشود و پلاکهای فک بالا و پایین ساخته میشوند. مزیتهای این روش در قدرت انتقال این پلاکها میباشد که میتواند بیمار در هنگام تمیز کردن دهان و یا هنگام غذا خوردن آن را از دهان خارج کند. البته با این روش میتوان مشکلات استخوانهای فک را در سنین پایینتر رفعنمود.
اما در ارتودنسی ثابت متخصص اجزای کوچکی به نام براکت را بر روی دندانها میچسباند و بدون آنکه به دندانها آسیبی وارد شود توسط سیمها و کش های مخصوص دندانها را به سمت موردنیاز حرکت میدهد. در این روش درمان ارتودنسی تمامی اجزا ثابت بوده و بیمار نمیتواند بهصورت دلخواه آنها را از دهان خود خارج کند. از این روش معمولاً برای عارضههای دندانی استفاده میشود چراکه علاوه بر حرکت دادن دندانها ریشه آنها نیز جابهجا میشود. در این روش متخصص ارتودنسی تسلط بیشتری را در جهت کنترل دندانها درجهت مرتب کردن آنها دارد.